Oordelen. Waarom is het soms zo lastig om met oordelen om te gaan? Een vraag die regelmatig door mijn hoofd rondspookt. ‘Zit mijn haar niet raar? En wat zullen ze wel niet van mij denken als ik dit aantrek? En waarom ben ik altijd zo stil of juist zo extravert?’ Dit zijn allemaal vragen die mensen (lees: ik ook) zichzelf stellen. Maar wat nu als jij jezelf volledig laat zien, met al je – volgens jezelf – imperfecties? Terwijl je bang bent over wat de ander wel niet allemaal over je denkt, is vaak een hele andere wereld werkelijkheid.

Gevecht tussen je ego en je hart

Jouw ego is ervoor gemaakt om jou veilig te houden voor gevaar. Door veilig in je comfortzone te blijven en jezelf niet volledig te laten zien, bescherm je jezelf. Want: wat als je wel vertelt waar je al die tijd zo onzeker over bent? Wat zullen mensen wel niet denken? Je ego ziet het als een groot gevaar om dat te vertellen en wil je eigenlijk beschermen. Zie je ego als een gedeelte van je oerbrein, dat je beschermt in tijden van gevaar. En dat is natuurlijk heel lief, maar in de tijd waarin we leven helemaal niet handig. We leven niet meer zoals vroeger en daarom werkt het ons alleen maar tegen. Want: het is in tijden als deze eigenlijk veel waardevoller als je volledig jezelf kan zijn. Toch?

Waarom dan toch je hart laten spreken in plaats van je ego?

Wanneer je je hart laat spreken, spreek je de taal van de liefde. Als je echt laat zien wie je diep van binnen bent, dan leef je je leven vanuit je hart / vanuit je kern. Je hart verspreid (zonder dat je dat zelf misschien doorhebt) liefde. Je hart verbind mensen met elkaar. Je hart verbind jou daarnaast ook met jezelf. Door je hart te laten spreken (en dus wie je echt bent als persoon), krijg je de kans om je te binden met gelijkgestemde mensen. Gelijke energie trekt namelijk gelijke energie aan. Het masker wat je opzet verbindt jou dus niet met mensen die passen bij jou, maar juist met mensen die passen bij het masker dat je jezelf opzet. Je verbindt jezelf met mensen op basis van hoe jij je laat zien aan mensen. En niet alleen dat.

Waarom levert jezelf volledig laten zien meer op dan jezelf beschermen tegen oordelen?

Je moet altijd onthouden dat een oordeel van een ander over jou, niets te maken heeft met jou als persoon. Als je te maken krijgt met een oordeel van een ander, is dat altijd een weerspiegeling van die persoons eigen onzekerheden. Zijn ze zelf onzeker over iets, of zijn ze een totaal ander persoon als jij, dan zullen ze dat weerspiegelen op jou. Dus het gevaar wat je ego jou vertelt is dus ook: hoe meer jij jezelf laat zien, hoe meer oordelen jij krijgt. Dat is waar, maar vaak zit het ook anders.

Wat mensen eigenlijk zien als jij jezelf volledig laat zien

Wanneer jij een dieper laagje van jezelf laat zien, zouden mensen eigenlijk meer te zeggen over je hebben, toch? Maar als mensen zien wie jij bent, kunnen ze jou en jouw gedrag ook steeds meer gaan begrijpen. Je creëert duidelijkheid over wie je bent en je hoeft geen masker meer te dragen. Mensen zullen juist begrip voor jou gaan tonen. Ze zien jouw liefde, in plaats van jouw ego. Je zult sneller mensen aantrekken die bij je passen en je verbindt mensen met elkaar door ‘gewoon’ jezelf te zijn. De mensen die dan afkeer tegen je tonen, zullen juist door hun eigen onzekerheden worden getriggerd en vanuit daar een oordeel vellen. Dat betekent dat het dus niet aan jou ligt, maar aan de ander. 😉

Je moet altijd onthouden dat een oordeel van een ander over jou, niets te maken heeft met jou als persoon. Als je te maken krijgt met een oordeel van een ander, is dat altijd een weerspiegeling van die persoons eigen onzekerheden.

Beeld: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Amber

Vanaf kleins af aan wist ik al dat anderen willen helpen in mijn bloed zit. Als kind voelde ik mij al anders dan de rest, alsof ik er niet voor gemaakt ben om met de grote stroom mee te zwemmen. Ik denk heel anders dan 'de rest' en dit ben ik steeds meer als mijn kracht gaan zien. Met mijn inzichten en in mijn eigen wijsheid help ik anderen graag op hun eigen pad. Ik ben eigen en ik wil jou inspireren om ook te gaan leven naar jouw volledige potentieel. Je hebt f*cking wat te doen op deze aarde!