Een artikel over waarom het één, het ander niet hoeft te zijn. Over de illusie, dat iets wat zo lijkt te zijn, eigenlijk niet zo hoeft te zijn. Een artikel over verder kijken dan je neus lang is. Of nou ja, ik bedoel eigenlijk verder kijken dan naar wie iemand lijkt te zijn. Over gras dat altijd groener aan de overkant is. Of juist gras dat niet groen genoeg lijkt te zijn, maar onder de grond wel stevige wortels heeft. Een artikel over meningen van anderen. Meningen van anderen over wie zij denken dat jij bent. Of zelfs verwachten dat jij bent.
Dit is een artikel waarin we kijken naar jouw kern. Want jij bent niet wat je zegt. En jij bent niet je uiterlijk. Jij bent ook niet hoe je overkomt. Jij bent jij, in je eigen unieke zijn. In je kern. Een eerlijk artikel over stille wateren en brullende apen. Ben jij de persoon die je laat zien aan de buitenwereld?
Stille wateren, diepe gronden
Stille wateren diepe gronden: weet jij wat ik hiermee bedoel? Kom eens mee naar de middelbare school. Op school waren er verschillende types: onder andere de grappenmakers, de sfeermakers, mensen die altijd het juiste antwoord wisten, de popi-jopi’s, de nerds en de stille mensen / de observeerders. De extraverte mensen die altijd sterke praatjes hadden en in (de buurt van) het middelpunt stonden, werden gezien. Zij waren degenen die erbij hoorden.
Mensen kenden deze personen goed, juist omdat ze zichzelf (in de buurt van) het middelpunt durfden te zetten. Zij waren degenen waar iedereen mee om wilde gaan. Waarom? Juist omdat ze zichzelf goed neer kunnen zetten. Ze leken de mensen waar het gras altijd groen was, je wilde gezien worden met deze mensen. Of je uiteindelijk altijd blij was met zo’n vriendschap? Dat is nader in te vullen.
Hebben introverte personen niet meer te bieden dan het lijkt?
Daar tegenover staan de introverte mensen. De mensen die aan de buitenkant niet zo uitgesproken lijken als de extraverte mensen, maar dat eigenlijk net zo (of meer) zijn dan de extraverte mensen. Deze mensen hebben een veilige omgeving nodig. Juist dan komen ze los. Het zijn de personen die goed kunnen luisteren, je écht zien en vaak heel veel (meer) te bieden hebben dan je in eerst instantie zou zeggen. Want als deze mensen iets zeggen, is het vaak een schot in de roos.
Deze mensen zijn soms misschien wat minder uitgesproken en uitbundig als de extraverte categorie, maar als je tot de kern komt, dan hebben ze je heel veel te bieden. Het zijn stille wateren, maar ze staan diep in de grond. Zij maken het verschil tussen sociaal overkomen en sociaal zijn.
Wat je ziet als je deze mensen écht gaat zien om wie ze zijn
Hun stevige gronding (ofwel de diepe grond die je aan de oppervlakte van het water niet ziet) maakt ze speciaal. Je ziet aan de buitenkant niet wat er in ze omgaat, maar van binnen gebeurt er heel veel. Dit maakt dat als deze mensen iets zeggen, het van alle kanten klopt. Dit zie je niet altijd aan de buitenkant, want deze mensen hebben een levendige innerlijke belevingswereld. Kom je tot de kern, dan zie je pas hoe speciaal ze eigenlijk zijn en wat ze te bieden hebben. Mijn tip? Duik eens in het water, in plaats van aan de oppervlakte te blijven. Dan zie je pas echt wat deze stille wateren te bieden hebben 😉
Ken of ben jij een ‘stille water’? Sta eens stil bij wat jij en/of deze anderen te bieden hebben! Je bent veel meer dan alleen hoe je overkomt.
Brullende apen, kleine hartjes
Dan gaan we door naar de ‘brullende apen’. Net als apen die allemaal ander groepsgedrag vertonen, past ieder mens zich op een andere manier aan in een groep. Waar introverte mensen soms dicht kunnen klappen, kunnen mensen uit deze categorie juist heel uitbundig reageren. Het zijn mensen die harder lijken dan ze zijn. Deze mensen kunnen soms wat lomp overkomen in hun opmerkingen. Ze zeggen dingen die anderen niet altijd even leuk vinden. Hierdoor kan niet iedereen het altijd met hun vinden; juist omdat deze mensen geraakt worden bij hun eigen onzekerheden. En laten we eerlijk zijn: dat is pijnlijk, hard en confronterend toch? We vinden degene die het zegt een ‘brullende aap’, want: zoiets zeg je toch niet?
Maar zijn het echt zulke ‘harde’ mensen als dat ze doen overkomen? Is het niet zo dat ze zich groot maken, juist omdat ze zichzelf niet accepteren? Zijn deze mensen echt wat ze zeggen?
Waarom deze mensen niet zo hard zijn als dat ze ‘brullen’
Waarom ze toch altijd zulke opmerkingen maken? Dat ligt vaak heel anders dan je denkt. Deze mensen maken zich expres groter dan ze eigenlijk zijn, omdat ze zich klein voelen. Het is een masker die mensen opzetten, om maar niet geconfronteerd te worden met een eigen overtuiging dat ze niet goed genoeg zijn. Ze sturen de aandacht naar de ander, zodat ze zich niet druk om zichzelf hoeven te maken. Of deze mensen zich daar echt beter door voelen? Ik geloof van niet. Het maakt juist dat ze zich alleen maar slechter voelen door zichzelf.
Het is namelijk niet zo dat deze mensen heel ‘hard’ zijn in hun kern. Of dat ze hun lompe opmerkingen zo bedoelen als dat het overkomt. Het is een manier geworden om zichzelf te uiten. Om met problemen om te gaan. Misschien heel bewust. Maar misschien ook wel onbewust. Deze mensen kunnen niet altijd even goed met zichzelf omgaan. En juist deze onzekerheid over zichzelf, maakt dat ze kwetsbaar zijn. Dat ze eigenlijk wel een groot hart hebben. Voor jou en voor anderen. Alleen niet voor zichzelf.
Wat zie je als je deze mensen ziet als wie ze eigenlijk zijn?
Het inzicht wat het me opleverde toen ik door het masker van deze mensen heen prikte? Deze mensen zijn niet hun opmerkingen. De persoon die ze écht zijn, schuilt achter deze opmerkingen. Achter het masker die ze zichzelf opzetten. Deze mensen? Deze mensen zijn vaak liever dan je denkt. Ze hebben een klein hartje wat ook geraakt kan worden. Ook al doen ze zich groter voor dan dat ze zijn. Kijk eens naar de persoon achter deze opmerkingen. Wie zijn deze mensen echt? Kom tot de kern en er gaat voor jullie beide een wereld open!
Voor deze mensen is het een openbaring dat mensen meer in hen zien dan hun masker. Het is fijn als je de echte jij een keer niet hoeft te verbergen. Je verspreid licht en liefde. Als de ander er klaar voor is, zal je dat dubbel en dwars terugkrijgen!
JE BENT GOED ZOALS JE BENT! Laat je echte kleuren eens zien, de kleuren die iedereen zal bewonderen!
Beeld: Pexels, Unsplash