Daar sta ik dan. Het is mijn allereerste schooldag. Mijn aller aller eerste! Verheugd, maar super zenuwachtig schuifel ik met mijn kleine voetjes het schoolplein op. Ik moet er nu toch echt aan geloven, ik ben net vier geworden. Van mama en papa moet ik naar school en ze zeggen dat ik het leuk ga hebben. Ik doe mijn best, maar al die andere kleine kindjes lijken al zo groot! De juf stelt mij voor aan de klas en ik hoop dat ik ook zulke leuke vriendjes en vriendinnetjes krijg. Net zoals ieder ander. Ik loop door de klas, eerst naar de kinderen bij de blokken en dan naar de verkleedpartij met prinsessenjurken en vanuit daar door naar de knutselhoek. Ik probeer bij iedereen een beetje mee te spelen, maar ik merk nu dat het me niet lukt. Papa en mama zeggen dat het vanzelf komt, dat ik er vanzelf beter in wordt. Maar nu na heel wat dagen mijn best doen… lukt het me nog steeds niet. Misschien is er wel geen plek waar ik thuishoor. Morgen ga ik het weer proberen! Het lukt iedereen, dus ik ga het ook kunnen! Wandelend naar huis ben ik al gespannen voor morgen… morgen moet ik nog meer mijn best doen. Ik hoop dat het mij morgen wel lukt.

Ja, vandaag wil ik het hebben over je ‘anders’ voelen dan de rest. Het gevoel dat je nergens echt thuishoort. Dat je nergens echt tussenpast. Hoe erg je je best ook doet, dat je vaak je plek niet kunt vinden in de huidige maatschappij. Heb jij dit gevoel ook wel eens, of zelfs dagelijks? Dan is dit artikel voor jou. Het is een ode aan alle mensen die zich anders voelen.

Negatief zelfbeeld

Je anders voelen kan grote impact op je zelfbeeld hebben. Zelf voelde ik mij als klein wurmpje, zo klein als ik was, al anders. Hoe klein je ook bent, je merkt al heel snel dat je anders bent. Je merkt het bijvoorbeeld als dingen je niet zo goed lukken als andere kindjes, als je andermans verwachtingen niet kan nakomen of als je moeite hebt met vriendjes en vriendinnetjes vinden, die je behoefte aan verbinding vervullen. Ieder kind heeft behoefte aan verbinding. Dat is een basisbehoefte van ieder kind. Als je niet de verbinding ervaart waarnaar je verlangt, doe je er meteen alles aan om dit wel te krijgen. Zonder verbinding ben je in gevaar… Als het je niet lukt om mee te bewegen in deze maatschappij als ieder ander, ontstaat er een negatief zelfbeeld. Een kind dat weinig verbinding ervaart en wel deze behoefte heeft, zal zich altijd aanpassen. Een kind vergelijkt zich namelijk altijd met andere kindjes, dit is een natuurlijk ontwikkelproces dat ze in staat stelt om te groeien. Alles waar je als kind minder goed in bent, zul je compenseren. Alles om verbinding te ervaren. En juist deze compensatie gaat ten koste van je zelfbeeld. Als kind merk je dat je niet jezelf kan zijn om in deze behoeftes voorzien te worden. Het kind zal denken dat hij of zij niet goed genoeg is: dat het moet veranderen. Dit alles om zichzelf staande te houden in deze maatschappij: het voelt aan alles dat het zichzelf moet veranderen om mee te kunnen bewegen. Elke keer als iets niet lukt zoals alle anderen, krijgt het kind een klap. Hierdoor kan er een heel laag zelfbeeld ontstaan: “Zie je wel, ik ben niet goed genoeg zoals ik ben.”

Dit is een liedje dat mij bij mijn hart heeft gegrepen. Het vertelt mijn verhaal en het vertelt mij dat ik mijn lichtje mag laten schitteren aan de wereld.

Omgaan met ‘anders’ zijn

Als kind kun je geïnternaliseerd hebben dat ‘anders’ zijn iets verkeerds is. ‘Anders’ zijn voelt dan als iets slechts. Je voelt je misschien minderwaardig aan anderen. Anderen doen alles op eenzelfde wijze en jou lukt het niet om hetzelfde te doen. Je meet jezelf aan dezelfde lat als anderen. Dat is nu juist waar het misgaat: jij hoort jezelf niet te meten aan anderen. Jij bent juist bedoeld om het op jouw eigen manier te doen. Jij bent bedoeld om een stukje ‘eigenheid’ in de wereld te brengen waar anderen meelopen met de ‘kudde’. Het goede nieuws is: jij hoeft niet mee te lopen met de kudde! Ken je het gezegde: ‘Als één schaap over de dam is, volgen er meer”? Jij bent juist die ware inspirator die mensen naar een pad leidt die ze nooit hadden durven bewandelen. Het goede nieuws is, jij hoeft niet met anderen mee te lopen en net zo te zijn als alle anderen! Jij mag gewoon jezelf zijn en juist dáármee inspireer je anderen. Natuurlijk pas je niet tussen de ‘kudde’ en vind je het moeilijk om je plek in deze maatschappij te vinden. Dat is omdat jij dat helemaal niet hoeft, jij mag lekker authentiek gaan en staan waar jij zelf wil! Is dat juist niet bevrijdend, dat jij je mag meten aan je eigen lat en alles op jouw eigen manier mag gaan doen?

Je eigen pad bewandelen

Nu moet ik eerlijk toegeven dat je eigen pad bewandelen één van de moeilijkste dingen is die je kan doen. Als je net zo bent als iedereen ervaar je niet zoveel weerstand. Als je jong bent, ga je misschien volop aan het bier op festivals met je vriendengroep net zoals iedereen. Als je wat ouder bent, kun je gaan werken net zoals ieder ander dat lukt om te doen. Dan ben je geen uitschieter, dan ben je niet raar en dan hoor je er misschien wel een beetje bij. Dat is fijn, dat is een veilige weg en een weg van veel minder weerstand. Maar ik zal je zeggen de weg van de minste weerstand is zelden de weg van groei. Ik ervaar zelf ook dat het zijn van een ‘uitschieter’ dagelijks weerstand oplevert. Heel veel weerstand. Je valt op, mensen denken dingen van je, je kunt moeilijker meebewegen tussen alle anderen. Voor mij heeft het heel lang heel eenzaam gevoeld. Ik voelde me daarnaast ook zelden goed genoeg. Maar net zoals alle andere dingen, is dit ook een proces. Het is een proces om te groeien naar wie je bedoeld bent te zijn. Het is een proces om te durven staan voor jezelf, ongeacht wat anderen hiervan vinden. Je bent nu eenmaal ‘anders’, dus anderen kunnen makkelijk wat over je zeggen. Het is een proces om jezelf te vinden en uiteindelijk ook te gaan zijn. Dat is super kwetsbaar, maar tegelijkertijd ook super krachtig. Waar anderen lekker meebewegen met de dagelijkse flow, creëer jij je eigen flow. De flow die andere mensen inspireert. Die mensen laat zien dat het ook anders kan en mag. En dat is een proces, maar ook jij kan dat!

Jezelf omarmen

Je mag jezelf dus gaan omarmen. Je hebt een super speciaal pad. Jij hebt een weg om te bewandelen die vele anderen niet eens zouden kunnen bewandelen. Het start allemaal bij het inzien van je eigen waarde. En die kan je alleen maar zien als je die waarde afmeet aan je eigen lat. Je bent nu eenmaal ‘anders’ dan anderen en juist daarin zit je kracht. Wat maakt dat jij zo mooi bent? Waarom ben jij mooi zoals je echt bent? Jouw authenticiteit is jouw kracht. Jij mag jezelf laten schitteren aan de buitenwereld. Jouw lichtje mag gedeeld worden. De mensen die openstaan voor deze ‘eigenheid’, dat zijn de mensen die jij verder mag gaan helpen. Dat zijn de mensen die jij kan laten zien hoe het anders kan. Dat zijn de mensen die met jou meelopen over de dam. Want waar het ene schaap over de dam is, volgen er meer.

Durf jij over de dam te wandelen en je eigen lichtje te schijnen? Heel leuk als je even een berichtje stuurt, ik laat mij graag inspireren door jou! Heel veel liefs van Amber!

Wat ik je graag nog wil vertellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Amber

Vanaf kleins af aan wist ik al dat anderen willen helpen in mijn bloed zit. Als kind voelde ik mij al anders dan de rest, alsof ik er niet voor gemaakt ben om met de grote stroom mee te zwemmen. Ik denk heel anders dan 'de rest' en dit ben ik steeds meer als mijn kracht gaan zien. Met mijn inzichten en in mijn eigen wijsheid help ik anderen graag op hun eigen pad. Ik ben eigen en ik wil jou inspireren om ook te gaan leven naar jouw volledige potentieel. Je hebt f*cking wat te doen op deze aarde!