Hoe ga je om met het verlies van iemand die je heel erg dierbaar is? Iemand die je eigenlijk niet kan missen. Iemand waarvan je eigenlijk onafscheidelijk was. Waar je toen al niet zonder kon? Maar nu iemand die zo ver weg is, dat je ineens wél een grote scheiding voelt. Liefde die zo groot was, maar nu op een andere manier moet doorleven. In herinneringen of in gedachten? Is diegene echt zo ver weg, of is mijn dierbare alsnog zo dichtbij? Vragen waar je graag antwoord op wil en die je alsmaar opnieuw stelt. In je hoofd of aan iemand anders. Krijg ik er ooit nog antwoord op?

Je voelt ineens een grote leegte bij het overlijden van je dierbare(n). Diegene is niet meer bij je. In ieder geval niet hier. Op aarde. Hoe ga je nu om met die grote leegte en je rouwproces? Ik wil je graag meenemen in mijn eigen ervaringen hierin. Op dit moment is het gemis namelijk ook bij mij groot – het betreft mijn hond die heel belangrijk voor mij was (en nog steeds is). Met hetgeen ik meemaak, help ik jou ook graag in dit lastige proces. Lees je mee?

Neem de tijd om alles een plekje te geven

Het is écht belangrijk om jezelf de tijd te geven. Niet te snel door willen gaan met het leven, maar bewust even stil staan. Bij je gevoelens, emoties en bij alles wat er gebeurd is. Geef jezelf de tijd om het te verwerken. Stilstaan is niet erg: neem bewust even een stapje terug waar nodig. Om vooruit te gaan, moet je soms ook even achteruit. De wereld gaat door, maar jij hoeft niet altijd door te gaan. Weet je dat wel? Het levert niks op om door te blijven lopen met onverwerkt verdriet. Geef je emoties dan ook de ruimte en stop ze vooral niet weg. Durf je pijn te voelen. Door je emoties te doorvoelen, kun je het verdriet en het gemis pas echt verwerken.

Praat met je overleden dierbare

Houd vooral contact met je overleden dierbare. Vertel hem of haar hoe je dag was en wat je zorgen baart. Je kan ook een foto van diegene voor je houden, terwijl je praat als dat helpt. Je dierbare is nog bij je en hoort alles wat je zegt. Vraag hem of haar desnoods een teken om te laten weten dat je overleden dierbare bij je is of vraag hulp als je het even niet meer weet.

Een tarotkaartje (of een orakelkaart) trekken kan ook heel goed helpen. Je hebt speciale decks om te praten met je overleden dierbare. Dit online kaartendeck helpt mij om te weten of het goed met mijn overleden dierbaren gaat. Stel een vraag aan je overleden dierbare en trek dan een kaart. Hun liefde voor jou leeft gewoon door, al voelt het vaak anders…

Onderaan dit artikel staat ook een afspeellijst waarbij je om een boodschap kan vragen bij je overleden dierbare. 😉

Geef je overleden dierbare een belangrijke plek in je leven

Deze persoon is belangrijk voor je geweest. En juist omdat je zoveel pijn voelt om het verlies van diegene, betekent het dat deze persoon nog steeds belangrijk voor je is. Je kan je overleden dierbare niet zomaar vergeten, hij of zij betekent te veel voor je. De liefde voor je overleden dierbare is groot, alleen dit moet nu op een andere manier doorleven.

Je hoeft je dierbare écht niet te vergeten om geen pijn meer te voelen. Je moet juist de liefde die je voor diegene hebt een belangrijk plekje in je leven geven. Door dit te doen, kan je aan je emoties en je gevoelens een uiting geven wat heel belangrijk is in je verwerkingsproces.

Zet bijvoorbeeld een foto van je overleden dierbare in je huis, waardoor hij of zij toch een beetje bij je is. Of zorg dat je hem of haar bij belangrijke momenten – nu je diegene nog meer nodig hebt – herdenkt. Breng bijvoorbeeld een toost uit op diegene of doe een kledingstuk aan in zijn of haar favoriete kleur. Zet daarnaast bijvoorbeeld een liedje op die veel voor diegene betekende en brandt een kaarsje voor deze persoon. Doordat je deze persoon bewust herdenkt, geef je een plekje aan de pijn die je hebt om het verlies van diegene.

Let op: dit artikel gaat over mijn eigen ervaringen met het verlies van een dierbaar persoon, dit hoeft voor jou niet te werken. Heel veel sterkte!

Beelden: Unsplash en Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Amber

Vanaf kleins af aan wist ik al dat anderen willen helpen in mijn bloed zit. Als kind voelde ik mij al anders dan de rest, alsof ik er niet voor gemaakt ben om met de grote stroom mee te zwemmen. Ik denk heel anders dan 'de rest' en dit ben ik steeds meer als mijn kracht gaan zien. Met mijn inzichten en in mijn eigen wijsheid help ik anderen graag op hun eigen pad. Ik ben eigen en ik wil jou inspireren om ook te gaan leven naar jouw volledige potentieel. Je hebt f*cking wat te doen op deze aarde!