Ben jij heel gevoelig voor je omgeving? Hebben de emoties van anderen invloed op je? Als empaat absorbeer jij je omgeving. Je bent als een spons in een ruimte met veel water: af en toe moet je jezelf even leegknijpen.

Als empaat is je omgeving enorm belangrijk voor je welzijn. Zuig je teveel negatieve energie op uit je omgeving, dan heeft dit grote invloed op je. Ben jij een empaat? Dan zul je de volgende karaktereigenschappen herkennen in jezelf.

Empaat zijn is een mooie eigenschap, maar kan ook enorm lastig zijn. Zorg goed voor jezelf als je een empaat bent en laat je niet beïnvloeden door je omgeving.

Je voelt emoties heel sterk in je lichaam

Als empatisch persoon, zijn je emoties zijn altijd sterk aanwezig. Je ervaart je gevoelens x10. Je hebt hoge pieken, maar ook diepe dalen. Je emoties vragen veel energie van je als gevoelig persoon, geen emoties voelen zou soms veel makkelijker voor je zijn. Omgaan met deze lichamelijke signalen kan namelijk soms lastig zijn en het kost ook veel tijd om deze te processen, omdat je ze intens ervaart. Ons oerbrein heeft het liefste geen sterke gevoelens, omdat ze energie kosten, en dat kan niet wanneer je moet overleven. Daarom zijn gevoelens voor een empaat aanzich al een groot thema in hun leven, misschien zelfs een levensles.

Je streeft als empaat naar échtheid en oprechtheid

Empaten kunnen soms overweldigd raken van hun omgeving, omdat ze moeilijk kunnen omgaan met ‘neppe’, onoprechte mensen. Ze kunnen er met hun hoofd niet bij waarom mensen zo haatdragend kunnen zijn, en kunnen slecht tegen onrecht. Als empatisch persoon heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel, wat zich kan uiten in het opkomen voor anderen, al is dit niet altijd per se wat je wil.

Ben jij een empaat? Dan zul je dit herkennen

Je voelt je niet op je gemak bij bepaalde mensen

Je kunt het niet verklaren, maar bij sommige mensen voel jij je totaal niet op je gemak. Het is alsof je gevoel vooruitloopt op je weten. Als empaat voel jij namelijk haarfijn aan wanneer mensen ‘nep’ zijn. Je gaat bijvoorbeeld stamelen, komt niet uit je woorden, voelt je super zenuwachtig, onzeker of klein worden, je wilt het liefst vluchten en voelt je helemaal niet op je gemak. Het liefst blijf je uit de weg van deze mensen – niet dat ze iets fout hebben gedaan – maar je krijgt een heel naar gevoel bij deze mensen. Als empaat kun je dit op jezelf betrekken en onzeker worden, omdat je niet met deze mensen om kunt gaan.

Je kunt met je hoofd niet altijd je gevoel verklaren, dus zonder het bewust te weten, denk je misschien dat het aan je eigen capaciteiten ligt. Luister naar je gevoel en je intuïtie, dat is jouw richtingaanwijzer.

Empatische mensen trekken onbewust negatieve en toxic mensen aan

Op jouw positieve en begripvolle persoonlijkheid, komen onbewust veel negatieve mensen af. Je trekt vervelende mensen, met al dan niet goede bedoelingen, als een magneet aan. Dit zijn namelijk de mensen die het meeste hulp nodig hebben en afhankelijk zijn van goede mensen, zoals jij. Dit zijn ook precies de mensen die weten dat jij door hun negatieve kanten heen kijkt en ze hulp zal aanbieden. Jij zal deze mensen nooit afwijzen om hun rugzakje, omdat jij met jouw puurheid, wel verder kijkt dan dat. Hier maken ze gebruik van. Als empaat kun jij hier een grote dunk in je eigenwaarde van krijgen: je voelt je misschien zelfs wel waardeloos. Je wil graag gezien worden om wie je bent en niet om wat je doet. En het doet je pijn dat je er vaker ingetrapt bent; je vindt dat je dit wel had moeten weten.

Je bent met wie je omgaat

Als empaat heb jij meer spiegelneuronen, waardoor je mensen onbewust spiegelt. Als een ander een slechte dag heeft, dan heb jij dit automatisch ook. ls de ander de hele dag heel blij, dan zul jij dit ook ervaren. Dit gaat niet altijd bewust, zelfs als de ander moe is, kun jij je ook de hele dag slap en moe voelen. Daarom is het zo van belang dat je met de juiste mensen omgaat en je eigen energie bewaakt.

Ben jij een empaat? Dan zul je dit herkennen

Je hebt meer tijd voor jezelf nodig

Het hoeft niet per se zo te zijn dat je graag alleen bent, maar je hebt het vaak wel nodig. De wereld kan jou soms zo overspoelen en overweldigen, waardoor je tijd nodig hebt om tot jezelf te komen. Zoals hierboven beschreven staat, is dat je bent met wie je omgaat. Daarom heb jij tijd nodig om weer in je eigen energie te komen en om weer te zijn wie je zelf bent. Niet de persoon die anderen van je maken, maar wie jij zelf bent. Dingen als werk, vragen voor jou veel meer energie. Daarom zeg jij soms liever even nee als iemand gezellig wil bellen of afspreken. Dat kun je er echt even niet bijhebben. Je hebt tijd nodig om te landen/ te aarden in je eigen lijf.

Als empaat beleef jij de wereld veel intenser en ben jij veel intensiever betrokken bij je omgeving. Zorg dat je genoeg tijd hebt om weer tot jezelf te komen. Bijvoorbeeld door te wandelen.

  • In dit artikel lees je waarom wandelen een positieve impact heeft op je mentale gezondheid.
  • En in dit artikel lees je waarom jij niet de persoon bent, die jouw omgeving denkt dat jij bent.
  • In dit artikel lees je het eerlijke verhaal van Mylene Quint, over waarom zij zich pas écht eenzaam voelt als ze betrokken is bij de maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Amber

Vanaf kleins af aan wist ik al dat anderen willen helpen in mijn bloed zit. Als kind voelde ik mij al anders dan de rest, alsof ik er niet voor gemaakt ben om met de grote stroom mee te zwemmen. Ik denk heel anders dan 'de rest' en dit ben ik steeds meer als mijn kracht gaan zien. Met mijn inzichten en in mijn eigen wijsheid help ik anderen graag op hun eigen pad. Ik ben eigen en ik wil jou inspireren om ook te gaan leven naar jouw volledige potentieel. Je hebt f*cking wat te doen op deze aarde!